Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 48 чоловік
Офіційне найменування:
Ушомирський ліцей Ушомирської сільської ради
Тип навчального закладу:
Установа загальної середньої освіти
Населений пункт:
с. Ушомир
Адреса:
11571 Житомирська, Коростенський, с. Ушомир, вул. Л. Рака, 7
Телефони:
+380977430115 (заступник директора ліцею з навчально-виховної роботи)
+380966183554 (директор ліцею)
Сторінка ліцею у соцмережі (https://www.facebook.com/groups/163412655108032)
E-mail:
ushomyrska_gimnasia@ukr.net

Школа моя величава

Картинки по запросу ушомирська гімназіяВікнами дивиться в світ

Наче в букет пов’язала

Мрії окрилених літ
М.Сингаївський

 У нашій пам’яті збережено стільки вікопомних подій з історії рідного краю, що про них треба розповісти нащадкам. Адже знати історію рідного краю – це показник освіченої та вихованої людини. На думку спадають слова В.О. Сухомлинського: «Для кожного з нас Батьківщина починається з чогось маленького, ніби непримітного: в житті кожного з нас назавжди, до останнього подиху входить щось єдине і незамітне… Це наш рідний куточок.»

Таким рідним куточком, другим домом є школа, де минають найкращі роки життя.

Славна історія нашої школи. Перегорнемо сторінки її минулого

Ушомир до середини XIX ст. був волосним центром, але за тих часів школи не було. Першу школу відкрили 1870 року. У ній навчались в 1888 році 45 учнів.

 У 1909 р. її було перетворено на народне училище, де налічувалось два вчителі та 101 учень: 67 хлопчиків і 34 дівчинки. Та через нестатки діти залишали школу. Рівень неписьменності був високим.

Зміни в селі відбулися після Жовтневого перевороту. Створені ревком, комнезам налагоджували роботу школи. Швидко розвивалася освіта. Після вигнання польських військ школа відновила роботу за новими програмами. В містечку було відкрито семирічну трудову школу, що мала ІІ ступені: 1 - 4 класи, 5 - 7 класи. 9 учителів навчало  200 дітей.

У 1927 році був її випуск. 220 учнів  навчалося  в початкових класах, де працювало 5 вчителів. Для ліквідації неписьменності серед дорослого населення діяв лікнеп, що відкрився в 1924 р., а в 1925 р. діяло ще три.

У 1934 р. семирічну школу перетворено на десятирічну, а в 1937 р. був її перший випуск – 48 учнів. Були певні успіхи в галузі народної освіти. На 1940 р. у середній школі навчалось 800 учнів і працювало 16 учителів. Була також початкова школа, в якій  налічувалося 100 школярів і 8 учителів. Тривала робота серед ліквідації неписьменності серед дорослого населення. 

Віроломний напад Німеччини застав село в стані розвитку. Та у 1944 р. знову сіли за парти 500 дітей. Навчання відбувалось у ІІ зміни через відсутність шкільних приміщень. Довоєнна школа була напівзруйнована, не вистачало вчителів, підручників.

У 1948 р. шкільні приміщення були відремонтовані. Село наповнилось інтелігенцією. У 1962 р. збудований і зданий під експлуатацію новий корпус Ушомирської  середньої школи. У 1972 р. працювало 33 вчителі і навчали 410 учнів. З 1950 по 1972 рік  600 юнаків і дівчаток здобули середню освіту. Багато випускників навчалось в навчальних закладах, а частина працювала в колгоспі.

Золотими літерами в історію школи ми заносимо імена тих, хто сповна віддавав свої сили, уміння, перекладав свій розум у дитячі голови, готуючи до складного життя. Із словами подяки ми згадуємо те покоління вчителів, які  були зачинателями на освітянській ниві, і тих, які  у важкі повоєнні роки в холоді та нестатках вчили добру, розуму дітей. Це Барилюк П.Г., Малий О.Й., Тросман Д.І.,  Флейшман О.Ю., Мошківський В.К., Мошківська Я.А., Ткачук М.А., Адамович Й.І., Рихальська Ж.А. 

У 1976 р. в центрі села збудована двоповерхова школа, в якій у 1980 р. в 16 класах  навчалося 487 учнів і працювало 32 вчителі, а в 1985-1986 н.р. – 605 учнів.

Сповна віддали себе вчительській справі, дітям  Рак Л.П., Руба І.Л., Руба Г.І.,  Годлевська Г.В.,           Длугопольська А.Г., Паламарчук К.С. та Остапчук М.Ф, Потопальська М.І. та Папп Л.О., Кирієнко А.І. та Кирієнко О.Д., Пригоцька Г.П., Грищенко А.В., Давидюк О.І. та Михайлова А.П., Ройтберг Р.Н.  Це вони стали заспівувачами добрих справ у школі, запалили вогник боротьби йти попереду у навчанні, спорті, гуртковій роботі, художній самодіяльності, знайомили з професіями, які потрібні в житті. 

38 років  працював при Ушомирській школі ДСШ і був її керівником Рак Л.П. Його команди майже завжди здобували перемогу.

Наш колектив – це 32 творчі, високопрофесійні, закохані в свою справу особистості. 13 учителів мають вищу кваліфікаційну категорію, 7 вчителів – І категорію, 3 вчителі – ІІ категорію, 6 спеціалістів, 1 вчитель має звання «вчитель – методист», 12 – звання «старший вчитель», 2 педагоги нагороджені почесним знаком "Відмінник освіти України".  Кожен з них має свою індивідуальну систему роботи, яка гарантує високу ефективність, результативність, дає глибокі та міцні знання учням.

Життя нашої гімназії не припиняється після закінчення уроків. Хореографія, музика, спів. Працюють секції дитячої юнацької спортивної школи, філія Грозинської музичної школи та такі гуртки: вокальний, дивосвіт, юний стрілець, влучний стрілець, "Гарт", настільний теніс, футбол, народознавчий "Духовна спадщина", шкільне лісництво.

Створені умови для розвитку творчих здібностей учнів.

Талант, знання потрібні незалежній Україні. 

7 квітня весь світ відзначає Всесвітній День Здоровʼя!
Бути здоровим- вимога часу, яка має прямий стосунок до Всесвітнього Дня Здоровʼя. Здоровʼя- це життєва енергія, натхнення і задоволення від насиченого подіями життя. Піклуватися про своє здоровʼя - це актуально, модно і престижно!
Турбота про своє здоровʼя не має бути проблемою, це має бути способом життя!

4 квітня - Міжнародний день просвіти з питань мінної безпеки та допомоги у розмінуванні.
Його мета – підвищити обізнаність про загрозу, яку несуть вибухонебезпечні предмети для здоров'я та життя людей.
Ми постійно маємо дбати про безпеку — свою та своїх дітей. Реальність, в якій ми тепер живемо, вимагає від нас нових знань.
Тож сьогодні другокласники переглянули відео заняття «Мінна безпека».
Разом ми подолаємо небезпеку. Адже хто обізнаний – той захищений!

Дитяча книга — просто дивина,
У неї поринаєш ти сповна,
Як тільки розгортаєш книгу,
В собі розтоплюєш ти кригу:
Цікавості, захоплення, натхнення,
Минулого, майбутнього й сьогодення.
Вона несе тебе тихенько так,
Щоб ти відчув читання смак.
Беріть мерщій у руки ви книжки
І пізнавайте світ цей залюбки!

21 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОЕЗІЇ
Всесвітній день поезії – це особливий день, коли ми зупиняємося, щоб вшанувати магію слова, яка переносить нас у світи фантазії та емоцій. Поезія – це мова душі, яка здатна розкрити найглибші почуття та думки, даруючи нам можливість зрозуміти іншу людину та себе самого.
Тож нехай кожен з нас у цей день зануриться у світ поезії, доторкнеться до витонченості слова та відчує глибину почуттів, які переливаються на сторінках віршів. Нехай поезія буде нашим провідником у світі мрій та надій, надихаючи нас на нові висоти та відкриття!

Сьогодні, 14 березня, відзначаємо День українського добровольця – свято мужності, самовідданості та героїзму. Це день, коли ми вшановуємо тих, хто став на захист нашої незалежності, суверенітету та територіальної цілісності.
Українські добровольці - це справжні герої, які своїми вчинками та самовідданою службою доводять, що справжній патріотизм - це не лише слова, а дії.
Вітаємо всіх українських добровольців з цим святом! Бажаємо міцного здоров'я, надійних товаришів поруч і Божого захисту на всіх шляхах вашої служби. Ви - кращі з кращих, і ваша мужність надихає нас всіх.
Слава Україні!

Пророк, геній, світоч, провідник народних мас... Це все він, наш Шевченко, наш Тарас! Нація, котра має такого сина, не може, не має права стати на коліна! У ньому все: від палкої любові до рідної землі - до глибокої ненависті до її поневолювачів. Він - це вся Україна з її неймовірною красою і невимовним болем.
Кобзареве слово, незважаючи на плин років, продовжує торкатися душі кожного з нас. Його твори не втратили своєї актуальності і в наш тривожний час. Сьогодні у творах Шевченка знаходимо силу, віру та наснагу.
У ньому наша історія, наша мрія, наша надія. Пам’ять про поета вічна.

Кожного дня ми не втомлюємося повторювати ,що Україна-єдина, неподільна, незалежна та нескорена.
А українці-сміливий народ!
В Ушомирському ліцеї учні 6-А та 6-Б класу провели виховний захід "Ми з України!". Вони стали активними учасниками свята:розповідали, співали, досліджували та дізнавалисч цікаві факти про нашу державу.
Хай любов до рідного краю ще сильніше згуртовує нас ,бо Україна для нас - понад усе!

Стіна
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.